Το ακτινίδιο αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο. Είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης C, περιέχοντας στην ίδια ποσότητα, μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με ένα πορτοκάλι. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Κ, καθώς και χαλκό, βιταμίνη Ε, κάλιο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Υψίστης σημασίας και τα 3γρ φυτικών ινών που περιέχει στα 100γρ.
Καταναλώνοντας ακτινίδια, στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορούμε να αποκομίσουμε πολλαπλά οφέλη. Είναι πολύ πιθανό να βελτιωθούν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, να μειωθεί η συσσώρευση των αιμοπεταλίων και η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, η κατανάλωση ακτινίδιου μπορεί να συμβάλει σε καλύτερα επίπεδα σιδήρου αίματος καθώς και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Καρδιαγγειακή λειτουργία
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει φανεί ότι δρα προστατευτικά στη λειτουργία της καρδιάς. Αν και οι μηχανισμοί δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως, φαίνεται, ότι τα αντιοξειδωτικά, που περιέχουν, πιθανότατα προστατεύουν τις λιποπρωτεΐνες και τα αγγεία από την οξείδωση, μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης καθώς και των τριγλυκεριδίων και επηρεάζουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων.Μελέτη που ασχολήθηκε με την κατανάλωση ακτινίδιου έδειξε ότι η κατανάλωση 2 ακτινίδιων καθημερινά για 28 ημέρες μείωσε τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επιπλέον το ακτινίδιο αποτελεί μια “βόμβα” αντιοξειδωτικών αφού περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες. Παρόμοια αποτελέσματα φάνηκαν και μετά την κατανάλωση 2 ακτινίδιων για 8 εβδομάδες. Αυξήθηκε η συγκέντρωση της HDL χοληστερόλης, ενώ μειώθηκαν οι λόγοι LDL/HDL και Ολική Chol/HDL. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν σημαντικά οι συγκεντρώσεις της των βιταμινών C και Ε.Υπάρχουν λοιπόν ενδείξεις ότι η καθημερινή κατανάλωση ακτινίδιων θα μπορούσε να δράσει προστατευτικά στην καρδιαγγειακή λειτουργία.
Γαστρεντερικό σύστημα
Το ακτινίδιο φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει και στη βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος. Η δυσκοιλιότητα πιθανότατα βελτιώνεται εάν πραγματοποιηθεί αύξηση της πρόσληψης των φυτικών ινών μέσω της αύξησης της κατανάλωσης ακτινίδιων. Βελτιωτικά φαίνεται να δρα και στην περίπτωση του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο ακτινίδιο κατακρατώντας νερό, βελτιώνοντας το χρόνο διέλευσης των κοπράνων και διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην αλλαγή και βελτίωση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, βελτιώνουν τη λειτουργία
Άλλα οφέλη
Σίδηρος: τα επίπεδα βιταμίνης C που περιέχει το ακτινίδιο, εάν η κατανάλωση του συνδυαστεί με ένα γεύμα πλούσιο σε σίδηρο μπορεί να βελτιώσει την απορρόφησή του, ιδιαίτερα του μη αιμικού σιδήρου που είναι και η λιγότερο καλά απορροφήσιμη μορφή του σιδήρου.Άμυνα – Διάθεση: Τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και τη διάθεση φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει η καθημερινή κατανάλωση ακτινίδιου. Πιθανότατα λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C καθώς και σε φυτοχημικά. Οι έρευνες πάντως στους τομείς αυτούς συνεχίζονται.