Ο μούστος, ο χυμός των σταφυλιών που προκύπτει από τη σύνθλιψή τους και χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων άλλων προϊόντων, περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών που είναι ωφέλιμα για την υγεία μας.Παίρνει το χρώμα του από τις χρωστικές ουσίες του φλοιού των σταφυλιών και μπορεί να είναι λευκωπός έως ερυθρός, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Από το μούστο προκύπτει το κρασί, καθώς και άλλα παραδοσιακά προϊόντα όπως το πετιμέζι, η μουσταλευριά και το μουστοκούλουρο.

Ο μούστος περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, φαινόλες). Συγκεκριμένα, είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Επιπλέον, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών.

Τα πιο συνηθισμένα γλυκίσματα από μούστο, είναι η μουσταλευριά και τα μουστοκούλουρα. Το πετιμέζι, μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε γλυκίσματα και ροφήματα, να χρησιμοποιηθεί ως σπιτικό αναψυκτικό (1 μέρος πετιμέζι – 3 μέρη παγωμένο νερό) ή να προστεθεί ως αρωματικό σιρόπι σε γιαούρτι και παγωτά.Η θρεπτική αξία της μουσταλευριάς είναι υψηλή, τόσο εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στα σταφύλια, όσο και λόγω των συστατικών των προϊόντων που συχνά την συνοδεύουν, όπως το σουσάμι, η κανέλα και τα καρύδια.Το σουσάμι περιέχει αμινοξέα, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία και ασβέστιο, η κανέλα βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ τα καρύδια έχουν τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτοστερόλες.

Όσο μένει ο μούστος, ζυμώνει και «βράζει». Ετσι, οι αρχαίοι μας πρόγονοι, που χρησιμοποιούσαν το μούστο και το πετιμέζι ως τη βασική γλυκαντική ουσία (μαζί με το μέλι), χώριζαν το μούστο σε διάφορες κατηγορίες γλυκύτητας, ανάλογα με το πόσο είχε «βράσει», δηλαδή ζυμωθεί και ωριμάσει. Ο φρέσκος μούστος από πολύ ώριμα και γλυκά σταφύλια λεγόταν «γλεύκος». Όταν ο μούστος έβραζε τόσο ώστε το υγρό να πήξει και να γίνει σαν μέλι, ονομαζόταν «έψημα» ή «εψετός», αν ήταν λιγότερο πυκνός.

 

Κλείσε ραντεβού

 

Ακολούθησέ μας

facebook 2168281tiktok 3116491twitter 5969020




Κάνετε την εγγραφή σας στο Newsletter  Για να λαμβάνετε τις προσφορές των υπηρεσιών ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ


E-mail:

Αναζήτηση

Διατροφικές συμβουλές

Ωράριο Λειτουργίας Πολυχώρου Σωματικής Ευεξίας & Διατροφής

Ο Πολυχώρος μας λειτουργεί κατόπιν ραντεβού.

Καλέστε μας για το ραντεβού σας  PHONE2 WHITE210 72 47 404

Κλειστά Κυριακές & επίσημες αργίες!!!

¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Ευκαιρίες Καριέρας

Επιθυμείτε συνεργασία με τον σύγχρονο ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ υπάρχει προσφορά εργασίας για τις παρακάτω ειδικότητες, join our team, περισσότερα →:

 

Κλείστε Ραντεβού

Τηλεφωνικά: 210 7247404 ή στείλτε μας μήνυμα στο Instagram ή στο e-mail του χώρου μας.
Στείλτε μας το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο σας & ποια υπηρεσία, θεραπεία αισθητικής, laser ή διατροφής επιθυμείτε & θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.
Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!!!

Επισκεφτείτε μας!

• Με το δικό σας μέσο, είμαστε σε κεντρικό σημείο κοντά και στην Αττική οδό, περιφερειακή Υμηττού!

• Μέσω συγκοινωνίας, μπορείτε να έρθετε κοντά μας πιο γρήγορα και εύκολα με το μέτρο με την μπλε γραμμή και κατεβαίνετε στάση Ευαγγελισμός και μετά παίρνετε το λεωφορείο 224 και κατεβαίνετε στάση Παναγίτσα στην πλατεία της Καισαριανής!

 

Τοποθεσία

 Εθνικής Αντιστάσεως 74

      Καισαριανή, 16121

Χάρτης

Follow us

facebook 2168281tiktok 3116491twitter 5969020instaram 12578693

Chat with us

viber 1


logo bottom img

ΕπισκεψιμότηταΕπισκεψιμότητα300600

Αποδοχή Cookies
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων για την παροχή των υπηρεσιών του, για να βεβαιωθούμε ότι η ιστοσελίδα είναι φιλική προς το χρήστη και την λειτουργικότητα της.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.