• Τα κάσιους είναι ένα είδος καρπού με μαλακή συνοχή και γλυκιά γεύση. Προέρχονται από την Βραζιλία και μέσω αποικιών εισήχθησαν στην Αφρική και στην Ινδία. Αυτές οι περιοχές είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι παραγωγοί κάσιους. Τα κάσιους πωλούνται τόσο ωμά, όσο και ψημένα, και αλατισμένα ή μη.
• Γενικά τα κάσιους είναι υψηλά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης. Η κατανάλωση μεγάλου ποσοστού φυτικών τροφών μειώνει σε γενικές γραμμές τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα κάσιους μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.
• Επιπλέον, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, η τακτική κατανάλωση καρπών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.
• Επίσης, τα κάσιους είναι μία από τις λίγες πηγές τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό. Η σοβαρή ανεπάρκεια σε χαλκού συνδέεται με χαμηλότερη οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
• Το μαγνήσιο στα κάσιους είναι επίσης σημαντικό για τον σχηματισμό οστών καθώς βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου σε αυτά. Το μαγγάνιο, ένα άλλο μέταλλο στα κάσιους, έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει την οστεοπόρωση σε συνδυασμό με το ασβέστιο και τον χαλκό.
• Τέλος, τα επιστημονικά δεδομένα εδώ είναι περιορισμένα, αλλά οι ενδείξεις είναι πως η τακτική κατανάλωση καρπών συνδέεται με μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη διαχείριση βάρους.