Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής θεραπείας του σώματος. Κατά τη διάρκεια τραυματισμού ή μόλυνσης, ο οργανισμός απελευθερώνει χημικές ουσίες για να προστατεύσει το σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, κάψιμο και οίδημα.
Μερικά τρόφιμα, όπως η ζάχαρη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, κάτι που ως ένα σημείο είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, η κατανάλωση πολλών φλεγμονωδών τροφών μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή χαμηλής έντασης. Αυτό μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και αλλεργίες.
Αρκετές μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε προστιθέμενα σάκχαρα οδηγεί σε παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου και φλεγμονή.
Μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαιώνουν τη σύνδεση μεταξύ προστιθέμενης ζάχαρης και υψηλότερων φλεγμονωδών δεικτών. Μια μελέτη σε 29 υγιή άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 40 γραμμαρίων προστιθέμενης ζάχαρης από ένα μόνο κουτί σούπας 375 ml την ημέρα οδήγησε σε αύξηση των φλεγμονωδών δεικτών, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της LDL χοληστερόλης.
Μια άλλη μελέτη σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός αναψυκτικού σόδας ημερησίως για έξι μήνες οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος, κάτι που πυροδότησε τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα άτομα που έπιναν αναψυκτικό διαίτης, γάλα ή νερό δεν είχαν αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος.
Η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της φλεγμονής. Επιπλέον, αυτό το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εκτός από την προστιθέμενη ζάχαρη, η κατανάλωση πάρα πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή στους ανθρώπους.