Το σπανάκι με κιμά τρώγεται ως έχει και μόνο του ή συνοδεία μέσα σε πίτα αραβικής, τορτίγιας κ.τ.λ. ή ως σάλτσα σε μακαρόνια ή ρύζι. Απολαύστε μία γρήγορη, υγιεινή και θρεπτική συνταγή μας.
Υλικά:
400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (προτιμότερο από σπάλα ή ελιά)500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο* και χοντροκομμένο1 μεγάλο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέτο λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 1 πράσο, σε ψιλά καρέ3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα, σε χοντρά κομμάτια1 κουτ. γλυκού πελτές1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά60 ml (54 γρ) ελαιόλαδολίγο κύμινο, κοπανισμένο σε σκόνη (αν θέλουμε)αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέριγιαούρτι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.Ρίχνουμε το λάδι και αμέσως το κρεμμύδι και το πράσο.Τα σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά, ίσα-ίσα να μαραθούν λίγο.Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά και τον καβουρδίζουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει σπυρωτός και να αλλάξει χρώμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ, την πάπρικα, το κύμινο (αν βάλουμε) και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε 1-2 φορές και προσθέτουμε τα κομμάτια της ντομάτας.Ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά (προσθέτοντας αν χρειαστεί ελάχιστο νερό) και προσθέτουμε το σπανάκι.Ανακατεύουμε επίμονα να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του και τότε σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε με ανοιχτή κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά που θα βγάλει το σπανάκι.Σερβίρουμε το φαγητό στα πιάτα και γαρνίρουμε με γιαούρτι πασπαλισμένο με λίγη πάπρικα ή το βάζουμε σε ένα μπολ για να βάλει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει. Εναλλακτικά, το σερβίρουμε ως σάλτσα για μακαρόνια ή ρύζι ή πουρέ.Θερμιδες: 360kcals